Bodrum ve Mahzen Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeni bir ev inşa etmek istiyorsunuz ve planlarınız arasında büyük bir bodrum veya mahzen oluşturmak da var… Belki de gerçekten bir mahzeniniz var? Peki ikisinin arasındaki farkı biliyor musunuz?

Bilmelisin zira doğru ve yasal mevzuata uygun olarak inşa edilmemişse, ilgili yeraltı alanı yasal olarak yaşanabilir olmayabilir.

Öncelikle bodrum nedir sorusuna cevap vererek başlayalım. Bodrum, bir binanın kısmen zemin seviyesinin altında olan katı olarak tanımlanır. Mahzen ise neredeyse tamamen yeraltında olan bir oda veya zemin alanı olarak tanımlanır. Genellikle depolama yahut hobi amaçlı için kullanılır.

Çoğu bina yönetmeliğine göre, bodrum katları genellikle yaşanabilir alanlar olarak kullanılabilirken mahzenler kullanılamaz.

Kuru bir mahzen, şarap, konserve yiyecek veya ürün depolamak gibi çeşitli farklı amaçlarla kullanılabilir veya şiddetli havalarda barınak olarak da fayda sağlar. Hayatla daha iç içe olduğu düşünülen potansiyelli bodrum katlar ise daha çok depolama alanı, zanaat alanı veya oyun odası olarak kullanılmaktadır.

Bu arada mahzenler tipik olarak bodrumlardan çok daha kapalı alanlardır. Daha fazla ışık alan bodrum katları oldukça geniş olabilir, bu da onları kullanılabilir yaşam alanı olarak daha konforlu hale getirir.

Söz konusu alanın tavan yüksekliği 2.13 metreden az ise, sınıf seviyesinden bağımsız olarak tipik olarak bir bodrum olarak değil, bir mahzen olarak kabul edilir. Bir çok projede genel metrekareye ilave edilmedikleri görülmüştür. Bir kişinin çıkış amaçlı kullanabileceği pencereleri olmayan buna benzer bir alan yine mahzen olarak kabul edilecektir.

Bir bodrum tipik olarak yerden yarım seviye yukarıda olmalı ve pencereleri olmalıdır. İki alanı da konforlu kullanabilme adına nemden ve küften uzak tutmalısınız. Bir mahzen yerin altındadır ve pencereleri olmayabilir.

İster mahzen ister bodrum olsun yapıları gereği sızıntı, rutubet ve su sorunlarına yatkındırlar. Fırtına mahzeni nesneleri saklamak ve güvence altına almak için kullanılmaz, tehlikeli durumlarda veya şiddetli hava koşullarında insanları saklamak ve güvence altına almak için kullanılır. Çoğu insan kasırgalar sırasında fırtına mahzenlerini kullanır.

Şarap mahzeni en popüler mahzen türlerinden biridir; şarabı depolamak, muhafaza etmek ve yıllandırmak için inşa edilmiştir.

Toparlayacak olursak bodrum katından farklı olarak mahzenler yaşam alanı olarak kullanılamaz. Evinizin bu bölümünde yatak odası veya kiralık daire bulunmamalıdır. Ek olarak, mahzeninizden acil çıkış yapmak da pek olası değildir. Ancak, hala bu alanla yapabileceğiniz çok şey var.

Purolarınızı veya şaraplarınızı saklayabilir, kendinize bir zanaat odası inşa edebilir, güvenlik amaçlı kullanabilir, evinizin tesisat odası olarak faydalanabilirsiniz. Sığınak ve depolama amaçlı kullanıldığına sık şahit oluyoruz. Mahzenler enerji açısından daha verimlidir zira evin geri kalanında elektrik kesilse bile konforlu bir iklimlendirme sağlar.

Çoğu şarap ve yiyeceğin saklanması söz konusu olduğunda, uygun sıcaklık yaklaşık 12 derecedir.

Bulunduğunuz yere bağlı olarak, bodrum katlar herhangi bir sızıntı vb. sorunları yoksa genellikle mahzenlerden daha çekicidir. Ekstra yatak odaları, kiralık daireler, spor-oyun veya oturma odası, sinama yahut çamaşır odası olarak kullanmak olasıdır.

İster kullanımıza özel bir bodrum katınız ister mahzeniniz olsun, her ikisi de düzenli temizlik ve periyodik bakım gerektirir.

Gayrimenkul proje geliştirme ve danışmanlık hizmetleri için Miva Yatırım Danışmanlık AŞ’yi arayabilir, iletişim sayfamızdaki formu doldurabilirsiniz. Kısa sürede dönüş sağlanacaktır: 0090 212 283 93 94

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to top