Earthbag Homes Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Earthbag evler 1970’lerde kırsalda epey deneyimli İranlı mimar Nader Khalili tarafından yaratıldı.

Köylülere kerpiçten ev yapmayı öğreten Khalili, kerpiç evlerin her zaman pratik veya ekonomik olmadığını fark etti ve uygun fiyatlı ve istikrarlı bir ev yaratmak için topraktan yararlanmaya karar verdi. Toprak torbası olarak da kabaca çevirebileceğimiz “earthbag homes” kavramına gelin isterseniz yakından bakalım.

Sıcağa, soğuğa ve rüzgara dayanıklı bu tip bir yapı; kum, kir, kil ve çakıl gibi farklı dolgu malzemeleri ile yapılabilir. Kum torbalarının yanmaz ve su geçirmez bir malzeme olan polipropilenden yapılması gerektiğinin de altını çizmek gerek.

Toprak ve torbayı uygun bir formda birleştirip bir ev oluşturabilmek için, torbaları yan yana (tuğla gibi) yerleştirmek yeterlidir. Devamında kaymasını önlemek için her bir kat arasına dikenli tel yerleştirilir. Yapıyı çimentolamak ve görünümünü iyileştirmek için dış cephede toprak sıva kullanılır. Bu sayede pürüzsüz, cilalı bir görünüm sağlanabilir.

Kil, kum, silt ve çakıl kullanılabilecek malzemelerdir. Earthbag uzmanları genellikle yüzde 70 kum ve yüzde 30 kil oranını önerir. Humus veya bitkisel toprak, çim, çalı çırpı ve benzer döküntüler kesinlikle kullanılmaması gereken malzemelerden.

Avantajları Nelerdir?

İki katlı da olabilecek bu tür bir ev, sayısız sürdürülebilirlik avantajı ile birlikte gelir. Süreç doğal yapı malzemelerine dayanır ve karbon ayak izinizi azaltır. Üstelik yapımı için çok az enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Geleneksel bir evden çok daha ucuza mal olur.

Çimento, çelik ve ahşap yerine saydığımız hammaddeleri kullanmak, yakıt ve nakliye giderlerinin büyük ölçüde azalması anlamına gelir. Ayrıca inşaat kolaylığı nedeniyle işçilik maliyetlerini de önemli ölçüde azaltırsınız.

Evler doğal yapı malzemeleri kullandığı için çevre dostudur; yağmur ve rüzgar ve rüzgara bağlı tehlikelere dayanacak şekilde inşa edilebilirler.

Dezavantajları Nelerdir?

Toprak ve torbayı bir araya getirerek ev yapmak fikri mükemmel değil. Aksi takdirde, herkesin bir tane olurdu! Öncelikle inşaat ruhsatı almak zor olabilir.

Earthbag evler en iyi şekilde sıcak ve kuru yerlerde çalışır. Özetle belli bir iklimi daha doğrusu sıcak havaları severler. Biraz nemi kaldırabilseler de, en azından günümüz teknolojilerini esas alırsak ıslak bir iklim için pek de uygun değildirler.

Gayrimenkul proje geliştirme ve danışmanlık hizmetleri için Miva Yatırım Danışmanlık AŞ’yi arayabilir, iletişim sayfamızdaki formu doldurabilirsiniz. Kısa sürede dönüş sağlanacaktır: 0090 212 283 93 94

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to top