Ekonomik ve teknik enstrümanların bir araya geldiği, fikir aşaması ve analizleri ile ilk adımın atıldığı proje geliştirme sürecini; multi-disipliner faktörlerden oluşan organik bir yapı olarak özetlemek mümkündür.
Gayrimenkul geliştirme adımlarının hayata geçirilebilmesi için yatırımcı veya yatırımcılar tarafından 3 önemli yapının bir araya getirilmesi gerekmekte olup bunlar Proje Düşüncesi, Arazi ve Sermaye olarak açıklanmaktadır.
Proje geliştirme analizleri ve proje değerleme çalışmaları; mevcut imar durumu, arsanın şekli ve konumu, çevresiyle etkileşimi, bölgenin gelişim potansiyeli, sosyo-kültürel olanakları gibi başlıklar dikkate alınarak bağlayıcı mevzuat kapsamında yapılır.
Pazar ve Tasarım Analizi: Bölge analizi ve arz ve talep imkanlarını içerir, satılacak veya kiralanacak alanlar kararlaştırılır.
Maliyet Analizi: Altyapı veya üstyapı için yapılması düşünülen gelişmelerle ilerler.
Finansman Maliyet Analizi: Hangi kaynakların nasıl kullanılacağı belirlenir.
Finansal Analiz: Karlılık analizleri yapılır.
Performans Analizi: Fayda maliyet analizleri ile yatırımlar analiz edilir.
Kullanım analizleri; planlanan bir proje için en isabetli yatırımın ne olacağını belirleyen analizlerdir. Günümüzdeki değeri, iç verim oranı (IRR), karlılık ve geri dönüş oranı (ROI) teknikleri üzerinden çeşitli modellemeler geliştirilir. Projenin yasal çerçevede mümkün, finansal olarak makul, ekonomik olarak ise avantajı belirlenir.
Bu yatırımı maksimum faydayı sunabilecek ve geri dönüş süresini minimuma indirebilecek şekilde planlamak ve mücbir sebepler dışında oluşabilecek rizikoları tespit edebilmek yatırımcı açısından baktığımızda oldukça önemli ve her aşamasında dikkatle ele alınması gereken unsurlardır.
Proje tipi ve kullanım amacının doğru belirlenememesi nedeniyle arzın boşluğu doldurma süresi uzamakta, geliştirici, yatırımcı ve kullanıcılar için olumsuz durumlar oluşabilmektedir. Bu tip bir senaryonun yaşanmaması adına en isabetli ve verimli konseptin belirlenmesi hedeflenir. Bu doğrultuda yapının şekli, amacı, kitle davranışları, kullanıcı talepleri ve bölge dikkatle analiz edilmelidir.
Konsept geliştirmenin nihai amacı kısa geri dönüş süresine ve hızlı değer artışına sahip taşınmazlar oluşturabilmektir.
Şerefiyelendirme, taşınmaz değerinin bölümlerin önem derecesine göre neden farklı olabileceğini açıklayabileceğimiz incelikli ve gerçekçi analizlerdir. Bir bağımsız bölümün şerefiyesi; ulaşım, kat durumu, cephesi ve yönü, bağımsız bölüm alanları gibi faktörlere gibi değişebilmektedir.
Proje değerlemesine ek olarak, kira değerinin tespit edilmesi ve aylık ve yıllık bazda ne kadar değer sunabileceğinin belirlenmesi en sık ihtiyaç duyulan hizmetlerdendir.
Kompleks projelerin güvenli bir biçimde geliştirilmesine imkan tanıyan inşaat hakkı, hem arsa hem de üzerindeki proje esas alınarak, maliyet yönünden kıyaslamalar yapılarak değerlemeye tabi tutulur.